söndag 16 september 2012

Lååååång väntan – men så nöjd…

… är jag över Märta-Mais prestation. Hon kom på delad tionde-plats av 42 tävlande whippet-tikar med sina 177 poäng av 200 möjliga! Min duktiga lilla älskling!

Det var inte lätt för arrangörerna att genomföra tävlingen i Kungsbacka men dom gjorde det. Ett tag så undrade jag om dagen skulle kunna lyckas. Fälten inspekterades en vecka innan och då var marken perfekt. När första tävlingsdagen inföll igår lördag, så insåg man att ena fältet var vattensjukt och omöjligt att använda. Med 164 anmälda hundar till denna dag så var det nödvändigt att köra tävling parallellt på två fält men nu blev det att alla hundar skulle springa på ett och samma. Bara det en utmaning men naturen ville bråka ännu mera när det visade sig att det enda fält man hade att tillgå också var blött i överkant. Hundarna blev leriga upp till öronen och linan tung vilket gjorde att det blev många brott på linan. Till följd av det – många omlopp främst för whipparna. Totalt kördes 73 ordinarie lopp plus okänt antal omlopp. Räknar man med minimum 9 minuter mellan varje lopp och ibland 20 minuter emellan så kommer man fram till många, många timmar. Någon hade räknat ut att om alla hundar skulle springa två lopp så skulle vi få hålla på nonstop till klockan 05.00 på söndag morgon. Detta var omöjligt förstås så därför fick tävlingsledningen bestämma på ett tidigt stadium att låta hundarna enbart gå ett lopp.


Märta-Mai tog det lugnt den långa väntan till trots. Vi tog långa promenader, umgicks med folk och andra hundar och hade det allmänt trivsamt. Tävlingen startade runt 10-snåret och MM hade avslutat sitt enda lopp klockan 16.30 eftersom hon startade i näst sista whippet-loppet. Under väntetiden roade jag mig en stund med att testa skärpedjup och tycker själv jag fick till det när skärpan hamnade där den skulle. Klockan 19.30 hade det allra sista loppet gått där två små Podengo-hundar jagade ifatt trasan och fältet tömdes till förmån för prisutdelning utanför sekreteriatet.



Det blåste infernaliskt hela dagen men jag hittade en plats i lä bakom bilen. Vi stod på ett lerigt fält där flera bilar körde fast och fick dras loss med traktor men då hade mörkret fallit och prisutdelning avklarad och MM och jag en bra bit på väg mot husvagnen i Ödeshög.



Test av skärpa igen och nu på ett rörligt föremål – kraftigt vind-vajjande grässtrå.



Inte bara linan tog stryk av det fuktiga och leriga underlaget utan det var svårt att få trissorna att sitta fast. En vanlig syn var denna – justering av trissa.



Här startar Hot Isle Nizette i sitt allra första lopp på tävling. Nizette är dotter till Märta-Mais halvsyster Hot Isle Jaffarin alltså är Märta-Mais mamma mormor till Nizette. Mormor/mamma Hot Isle Irish Influence är en duktig LC-hund och hon har nu några valpar som söker nya hem. Dom har säkert också gott LC-påbrå eftersom även pappa Hot Isle Great Gandalf har en strålande LC-karriär bakom och framför sig.



Här kommer Nizette i fin stil genom det lerdränkta fältet…



… och fortsätter i fin stil in in mot mål där hon tar trasan med ett tigersprång. Nizette var den som delade tiondeplatsen med Märta-Mai. Duktiga flickor!!!



Bonusbild från tävlingen i Norge. En otroligt tjusig Galgo-kille har just dödat trasan.

3 kommentarer:

  1. Supergrattis till er! Kul att det gick så bra för Märta nu, trots allt krångel med banan! Underbar bild på henne i buren, du fick till skärpan jättebra :)

    Härhemma har vi klickat in munkorgen! Sniff stoppar i nosen själv mestadels men vill gärna försöka klia bort den efter en stund på. Men de blir nog annat när han har en trasa o tänka på ;) Tror han är himla taggad att springa, jag har fått trampa på bra sista veckan för att hänga med.

    SvaraRadera
  2. Tack Maya och Sniff. Superduktiga Sniff och jag är övertygad om att han glömmer munkorgen när det är dags att jaga trasa. Det är ju inte riktigt normalt att gå omkring med munkorg i vardagslag så jag förstår att han vill ta bort den. Jag tror att ni kommer att ha jättemycket igen av er träning när det väl är dags att använda munkorgen i tränings/tävlingssammanhang. Vi ses kanske på en promenad framöver? Nu får man ha hund på stranden i Varamobaden – härliga tider stundar. Cykla lugnt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så nu är det bara boxarna kvar, sen är vi redo ;)
      Ja jättegärna! Hoppas på nån dag med lite bra väder. Sniff skulle nog uppskatta lite rejs i sanden i Varamon :)

      Radera