lördag 31 mars 2012

Var är hundarna då…?

Jag kan meddela oroliga blogg-läsare att alla hundarna mår prima liv även Vajjan som fick en skada på ett framben då hon slet sig efter en hare. Skadan behövde lagas med 8 små stygn av en erfaren veterinär på Valla djurklinik i Linköping. Endast koppelpromenader är ordinerat i ännu en vecka framöver då det är dags att ta stygnen. Lilla gulliga Vajjan som så gärna vill ut och leka och ge järnet över vidderna. Det är frustrerande för henne när Märta-Mai får springa fritt vilket hon i sin tur inte tycker är så kul utan sin för närvarande in-disponibla löparkompis – vackra Violet.

Tantolga lider för tillfället av "fotograferingskramp" på grund av fotokursen. Läxan handlar om komposition och då handlar det inte om att komponera musik utan komponera "bra" bilder. Nu ser jag bara former och tänkbara motiv överallt och testar inställningar på kameran och det mesta blir bara fyllnad i papperskorgen.

Hur som helst hamnade vi av någon outgrundlig anledning på Omberg idag igen med hundar och matsäck. Ombergs natur bjuder på oändliga naturmotiv att bara fångas på bild.


Ett par kaffemuggar kan i sin enkelhet få utgöra  huvudmotivet i en bild.



Husse fotograferar Tantolgas experiment med oskärpan på bakgrunden och skärpan i förgrunden.



Med detta resultat.



Sipporna blommar för fullt på Omberg så gör ett besök på detta myt-omspunna berg nu om ni någonsin ska göra det!



Streckkodsmönster i granskogen.



Undrar om streckkodsläsaren i affären skulle slå bakut om man provade att läsa av granskogen.



Harry som sprang lös i skogen försvann ur sikte och var borta länge, länge – inte ett ljud inte en skymt…



…men där går han ju!




5 kommentarer:

  1. Hmm jag funderade på dendär läxan du hade om att 2 "likadana" bilder skulle ge olika budskap, kan man inte då tex. fota en skinkmacka på ett bord med en sugen hund i bakrunden, där det på bild 1 är fokus på den smaskiga mackan och bild 2 ligger fokuset på den sugna hunden? har jag förstått rätt då?

    SvaraRadera
  2. Jag grunnar också på hur uppgiften ska tolkas men jag har förstått att det inte behöver vara likadan bild utan samma innehåll i bilderna. Så här lyder läxan:"att fotografera samma motivområde (innehåll) med olika budskap som förmedlas genom kompositionen (form)". T ex att styra blickfånget till olika punkter i bilden (skulle kunna vara ditt förslag på skinkmackan och hunden). Ett annat exempel kan vara att ta 2 porträtt av en och samma person som framställs på två olika sätt genom val av vinkel, placering osv. Jag har problem med att tänka budskap som vad vill jag förmedla med bilden? Jag ska klura vidare och experimentera med kameran och vad kul att du också klurar om bilder Lisa.

    SvaraRadera
  3. Ja jag kanske skulle gå en såndär fotokurs, jag är jättedålig på kameror och inställningar, så det är jättekul att du lär ut lite:) hur ställer du in när du fotar med suddig bakrund?

    SvaraRadera
  4. Ja det är kul faktiskt men jag tycker ju inte att du behöver gå för du tar osedvanligt fina bilder på barnen, hunden och katterna. När jag tar suddig bakgrund så använder jag ett objektiv utan zoom och använder litet skärpedjup (ställer in skärpan på kort avstånd). Inställning på kameran är i S-läge (S=slutartid) då ställer bländaren in sig automatiskt men jag ser till att ha en stor bländare t ex 1,7 och kort slutartid t ex 1/1000. Nästa gång på kursen tror jag att vi ska gå vidare med teknik och lära oss hur man ställer in både slutare och bländare manuellt. Jag tycker att det är kul att gå på denna kurs där man både lär sig tänka motiv och lär sig använda inställningar som finns i en systemkamera. Vi är 12 deltagare på min kurs med varierande erfarenhet av att fotografera och med olika syften med att lära sig sin kamera och att komponera bilder. På måndag är det dags igen och jag jobbar på med uppgiften. Jag kommer nog att presentera mitt resultat här på bloggen. Vad har du för kamera? Jag har en Panasonic Lumix GF1.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack fö svar! ska testa. Jag har en Nikon D90.

      Radera