torsdag 26 juli 2012

Lanseringen snart avslutad

Hundarna och jag följer brobygget i Motala med största intresse och vi har lärt oss termen lansering, vilket i det här sammanhanget betyder att man skjuter ut bron över vattnet.


Den röda järnkonstruktionen ytterst kallas för lanseringsnos och den väger 30 ton. Den 7/6 i år fotograferade jag hur långt lanseringen nått.



Bron ska skjutas ut över viken och vila på de fyra provisoriska stödtornen för att slutligen gå ihop med brodelen på den norra sidan (th i bild).



Husse tog en bild den 25/7 klockan 8.00 på morgonen. En man sitter grensle över en järnbalk och skruvar bort balk för balk som efterhand plockas ner med hjälp av en jättelik lyftkran .



Jag passerar samma plats klockan 9.30 och då har dom kommit så här långt. Idag är inga järn-balkar kvar och om några dagar möts de båda brodelarna. Om ett år ungefär kan vi spatsera över bron och njuta av en helt ny utsikt här i Motala.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Vi är två studenter som skriver ett kandidatarbete på Chalmers om broar. Vi har letat efter en bra bild på en lanseringsnos och tycker att din bild är mycket bra. Vi undrar om vi får använda den översta bilden i detta inlägget till vår rapport?
    Vänliga hälsningar
    Karl och Jakob

    SvaraRadera