måndag 10 december 2012

Ljusfabriken

Igår njöt vi mina vänner. M, L och A-B hela dagen av att pyssla med stearinet. Som tradition stöper vi ljus tillsammans i adventstider.


Vi börjar alltid vårt arbete med en "storfika", små saffrans-semlor, mjuk pepparkaka med lingon, Pepparkaks-cheesecake, sirapskakor med solroskärnor, mjuk kaka med rödbeta och valnötter och saffranstopping och sedan fortsätter vi med…



…pepparkakor och ädelost. När fikat har landat där det ska så sätter vi igång att knyta ljusveke-garn på smala stänger och i år knöt vi också fast muttrar som tyngder i andra änden av veken.



Stöpningen har börjat och muttrarna gör att ljusen blir raka och fina redan från början.



Vi stöper tjugo kortare ljus till var och en av oss i gänget och fyra riktigt långa. Vi tog till lite längd på alla ljus och de fyra långa liknar mest altarljus så långa är dom.



L och A-B kollar värmen på stearinet.



Efter nio timmar börjar det likna något men så har vi ätit en riktigt god lunch tillsammans. Vi tar med oss en eller flera rätter och så har vi knytkalas. Vi åt apelsinsallad med dadlar och valnötter med lite sirap ringlat över, grönsallad med apelsin och valnötter och med senapsdressing på, rullar av renkött fyllda med pepparotsgrädde, falska sniglar, kronärtskocksbottnar med pesto utan nötter i, varma smördegsplattor med varmrökt lax och gröna oliver och annat gott på, västerbottenpaj med grönsallad, indiskt kryddad kyckling med rajta och ugnsomelett med svampstuvning. Ingen dålig lunch eller hur?



L och M bestämmer att nu doppas det sista varvet och det var tur det för nu är allt stearin slut. Alla våra samlade ljusstumpar sedan förra året plus flera paket med stearinflingor har gått åt.

Nedan kommer några bonusbilder på hundarna från idag och nu har Harry flyttat hem igen efter att först Violet har löpt och nu är Märta-Mai nästan färdiglöpt också.



Märta-Mai på språng…



… Violet tycker det är kallt…



…kul att vara hemma tycker Harry och slickar sig om munnen.

2 kommentarer:

  1. Ojojoj vad fikasugen jag blev när jag kika in här idag! Tur jag ska baka lite julfika imorgon ;) Vilken jättemysig dag du ser ut att ha haft :)

    Länge sen jag stöpte ljus. Det gjorde jag ofta vid jul när jag var mindre med pappa o en av hans bästa vänner.

    SvaraRadera
  2. Ja det är mysigt att stöpa ljus tillsammans med vänner. Julfikabröd känns rätt i dessa tider när förväntningarna stegras dag för dag och när kylan har sitt grepp. Vad ska man göra – jo fika är alltid mysigt.

    Du får stöta på din pappa att ta upp traditionen med ljusstöpning vetja!

    Vi ses!

    SvaraRadera